Izložba “Arhitektura Beograda na starim fotografijama” pokriva period od oko 1865 godine od kada datiraju najstarije sačuvane fotografije Beograda pa do tridesetih godina XX veka kada je Beograd bio u punom naponu.

Sam naziv izložbe ukazujeda se ovde radi o prožimanju dve vrste umetničkog stvaranja, dva načina izražavanja, dva sveta: arhitekture i fotografije. Svojim jasnim, nedvosmislenim jezikom, savršenije od bilo koje vizuelne umetnosti do tada, fotografi-ja je beležila kako je nastajala, normisala se i trajala arhitektura grada.

Sedamdesetih godina XX veka kada se javljaju prve fotografije Beograda kao dokumentacija važna za proučavanje grada, snimanje u eksterijeru, van ateljea, predstavljalo jeherojski čin. Fotograf je morao pre svega da bude izuzetno veliki entuzijasta. Veoma velike pripreme, brojnost i težina rekvizita, čitav niz hemikalija, povoljni vremenski uslovi – sve je to zahtevalo ogromnu energiju i rad prvih fotografa kojisu se latili posla da načine snimke u prirodi.

Zato i ti prvi snimci Beograda pored dokumenata o izgledu grada predstavljaju svedočanstvo o izuzetnom entuzijazmu ienergiji, kao i o umetničkim dometima fotografa koji su prvi izasli na ulice Beograda.

Za SerbianTorontoTV Milan Šćekić

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.