Solistički klavirski recital u Gallery 345 u Torontu. Recital je orijentisan srpskim i sprko-kanadskim kompozitorima koji su ostvarili uspešnu karijeru u Kanadi: Slavenski, Mokranjac, Maksimović, Lazarov i Sokolović.

Viktor Lazarov je rođen u Beogradu 1989-te godine u umetničkoj porodici; ranih 90-tih godina dolazi u Kanadu sa svojim roditeljima. Pijanista širokih interesovanja i kulture, svira muziku od Renesanse do savremenog doba.

Dobitnik je srebrne i bronzane medalje u Concours de musique du Royaume, 2016-te i 2017-te godine, stipendije za postdiplomske studije od strane OICRM (Observatoire
interdisciplinaire de création et de recherche) 2017-te, i prestižne stipendije Social Science and Humanities Research Council (SSHRC) Master’s Award 2014-te. Ova stipendija mu je omogućila da izvrši radi o stilu i interpretaciji klavirskih dela J.S. Baha.

Viktor se aktivno bavi mnogim muzičkim delatnostima, od pedagogije, preko istraživanja i koncertnih nastupa. Kao solista i kamerni muzičar, nastupao je na New York City International Keyboard Institute and Festival, University of Florida International Piano Festival i na Burgos Music Festival u Španiji. Njegove snimke su emitovane preko radio stanica u SAD i Srbiji.

Čestom saradjnom sa kompozitorima Viktor je premijerno izveo dvanaest novih dela, u Kanadi i Americi, kompozitora Miodraga Lazarova Pashu-a, David Clay Mettens-a i David Hier-a, između ostalih.

Sezone 2017-2018-te, Viktor priređuje seriju od deset koncerata u Montrealu, Torontu, Otavi i Orfordu (Magog, Kvebek), pod naslovom Rhythm and Colours of the Balkans, posvećenom Srpskim i Srpsko Kanadskim kompozitorima. Ima veliku čast da lično sarađuje sa dva kompozitora na ovom programu: Ana Sokolović i Miodrag Lazarov Pashu.

Diplomirao je 2014-te godine sa odlikom summa cum laude na muzičkom fakultetu Univerziteta Juzne Karoline gde je bio u klasi Dr. Marine Lomazov. Iste godine, započinje studje magistrature na fakultetu McGill pod vođstvom Dr. Ilije Poletaeva. Nakon diplomiranja sa McGill-a 2017-te sa Graduate Diploma in Performance, Viktor nastavlja školovanje na doktoratu (Ph.D.) u oblasti Muzikologije na Université de Montréal gde je trenutno član Groupe de recherche sur l’interprétation des pianistes (GRIP) pod vođstvom Dr. Caroline Traube.

Viktor se interesuje pedagogijom, ivođačkom radu i istraživanju i cilja da jednog dana
radi kao pofesor na fakultetu, koncertni pijanista i istraživač u domenu muzike!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.